AAU Studenterprojekter - besøg Aalborg Universitets studenterprojektportal
A master programme thesis from Aalborg University

Universelt design i restauranter - barrierer og potentialer

[Universal design in restaurants - barriers and potentials]

Forfatter(e)

Semester

4. semester

Uddannelse

Udgivelsesår

2023

Afleveret

2023-06-08

Antal sider

55 pages

Abstract

Masteropgaven identificerer barrierer og potentialer for at forbedre inklusion af personer med funktionsnedsættelser i restauranter. Opgaven fokuser på restauranter i det indre København. Barrierer og potentialer blev identificeret gennem interviews med brancheorganisationer, restauranter, brugere og rådgivere. Desuden blev gennemført et casestudie af to udvalgte områder i det indre København. Der blev foretaget en analyse ud fra to forskellige perspektiver: 1) Rettighedsperspektivet; 2) Foucault's teori om heterotopier. Studiet fandt at mange personer med funktionsnedsættelser oplever barrierer i forhold til at kunne benytte restauranter i det indre København. De største udfordringer ligger i manglende adgangs- og toiletforhold samt akustik og belysning. Desuden er der stort potentiale for at gøre indretningen mere rettet mod flere forskellige gæsters behov. Der kunne konstateres en generel holdningsændring mod en mere positiv holdning til, at alle har ret til at deltage på restauranter i København. Dog er er det en sektor, som har stram økonomi og der savnes viden om, hvordan flere gæster med funktionsnedsættelser kan imødekommes inden for den økonomiske ramme. Opgaven foreslår at introducere en universelt design tilgang i restaurantsektoren. Dette vil kunne hjælpe restauranterne til at identificere og implementere løsninger, der kan føre til at flere personer med funktionsnedsættelser bliver inkluderet på restauranterne i det indre København.

This master’s thesis identifies the barriers to and potentials for improving inclusion of persons with functional variation in restaurants. The study focuses on restaurants in the centre of Copenhagen. Barriers and potentials were identified through interviews with relevant stakeholders from branch organisations, restaurants, user organisations and designers. Furthermore, a case study of two areas in Copenhagen was conducted. The collected data were analysed using two different approaches: 1) The perspective of an inherent and legal right to participation; and 2) Foucault's' theory of heterotopias. The main findings of the study are: Many people with functional variation experience barriers when using restaurants in the centre of Copenhagen. The main difficulties are in accessing the premises and lack of toilet facilities. Also lack of proper light and acoustic conditions present a problem to many users. The interviewed restaurant managers were very positive to change. But the sector in general faces difficulties, due to low overheads and lack of knowledge about the need of users with functional variation. As most restaurants in the area are located in historic buildings, the legal requirements from buildings regulations do not exert a pressure for change. A universal design user-oriented approach could benefit the sector, as it would allow restaurants to identify different solutions for users with different functional ability.

Emneord

Dokumenter


Kolofon: Denne side er en del af AAU Studenterprojekter — Aalborg Universitets studenterprojektportal. Her kan du finde og downloade offentligt tilgængelige kandidatspecialer og masterprojekter fra hele universitetet fra 2008 og frem. Studenterprojekter fra før 2008 kan findes i trykt form på Aalborg Universitetsbibliotek.

Har du spørgsmål til AAU Studenterprojekter eller Aalborg Universitets forskningsregistrering, formidling og analyse, er du altid velkommen til at kontakte VBN-teamet. Du kan også læse mere i AAU Studenterprojekter FAQ.