Sport and Cultural Centre in Bytom

Student thesis: Master thesis (including HD thesis)

  • Sebastian Liszka
  • Sebatsian Czaicki
4. term, Architecture, Master (Master Programme)
The plot is located at the suburbs in the North-Western area of Bytom City. Bytom City is localized in the Southern part of Poland in Silesian region. It became now a typical Polish post-industrial city. The building site is in close vicinity to the vast forest where many paths for pedestrians run through creating possibility for activities like walking and cycling leading to Stolarzowice City in the West, or the South direction to the centre of Bytom City. The site is sheltered by two housing estates Stroszek and Sucha Gora in the North and Generala Jerzego Zientka housing development in the East. The complex recalls the Silesian symbols related with the process of industrialization, especially the coal lump and culture of work that is combined with this mineral. It is strongly visible in the design of the buildings itself. As two lumps of coal cannot be identical, each of the buildings has a unique shape. Arrangement of the building creates the impression of coal lumps which are lying on the slag heap. Raising the building above the ground surface will allow for creating outstanding forms and, at the same time, will hide the stadium. The artificial hill, visible from the main road, will be emphasized by the roof structure with the line of stadium façade lighted at night to show hided functions that are burry inside the hill. The complex consists of three buildings and the sport stadium. The buildings are linked by a ground level. Each activity; sport, culture or social action, is represented by one of the buildings. The urban landscape is design in a way to make the complex visible and to make the buildings appear as open and welcoming. The artificial landscape brings new quality to the public space which creates a friendly and interesting environment for users. Diversification in the landscape gives the possibility to create and adjust public spaces for actual needs of the users. Car parks with a technical road leading to the football pitch are located on the south part of the plot. Along west path to the entrance, there is a recreation park. The south-western part of the plot is considered to be the most busy place and is designed as a place for taking a break from the turbulent everyday life or for occasional events. The buildings are covered by reflective black stone panels with brushed endings, that create a diffused and soft reflection as the coal exposed on the daylight. Colors, light and details are not recognizable as individual objects, but are distinguished as a uniform form. The form of the complex will be changing in relation to the point where the user is standing. The complex is organized in a way to create an interesting and distinctive composition, regardless the viewer’s position. On the ground level there is the exhibition space and a lecture room which is located in the central part of the plan. The lecture room can be separated from the exhibition space by a movable wall. The corridor, reloading space, storage, toilets, maintenance room, elevator and staircase placements follow the contour of the ground floor level. The café with the main entrance creates an open space where the users can have a look across all the levels, straight to the lecture hall. Well-lighted, representative stairs leading to the second level will be broken in the middle of their height. The core, where the elevator is placed, is described as a constructive element which helps to carry the stairs going up to the third floor. Two openings in the slab allowed daylight to penetrate exhibition space where another stairs are situated. Five rows of the seats in lecture hall allow to organize lectures for around 60 students. The ramp, that is going through the lecture room up to the gallery situated on the second floor, divides hall into two pieces and creates an interesting space for art exhibitions. First level is designed especially for exhibition gallery. Two rescue staircases, toilets and the maintenance room are placed on the spot allowing for maximum of open space for the gallery. Elements as atrium and balcony, which are located on second floor, strengthen perception of open spaces that is require for exhibition gallery. To make the space more attractive and to separate gallery from other functions, difference in levels was designed. First level contains the information desk for exhibitions and toilets, whereas the next one is dedicated only for exhibitions. Auditorium will be also used as a cinema and a concert hall, and therefore, the shape of the hall and the finishing materials are adjusted to its acoustic needs. Changing rooms, the rehearsal and costume rooms are located in the north corner of the plan with direct connection to the backstage of auditorium. Two side staircases in the theater will take the users to a balcony with overlook to the atrium. The bar, which is situated near the toilets, will serve the users during the breaks.
LanguageEnglish
Publication date2009
Number of pages180
Publishing institutionVesterkopi
ID: 17922621