Nørresundby Hospice

Student thesis: Master thesis (including HD thesis)

  • Thomas Mørup Jensen
  • Marie Schmidt Clausen
4. term, Architecture, Master (Master Programme)
This master thesis presents a proposal of a new hospice situated in Nørresundby, Denmark. The project revolves around the thematics of healing architecture and sustainability in a Nordic context, seeking to explore how these notions could be utilized in a holistic building design. As the building typology both functions as a workplace and as a home for the patients, the relation and tension between the two serve as a point of departure. The aim is to further the understanding of how a mixture of qualitative and quantitative approaches can form an integrated process, which in the end will present a holistic design reflecting both technical and aesthetical parameters. The building is devised around a square courtyard, with two wings built in one floor and two built in two floors. A hallway is placed around the courtyard on both floors in order to create a continuous flow throughout the building and to encourage informal meetings when moving between functions. The more private functions of the building are placed the farthest away from the entrance and on the first floor. Amongst these are the patient rooms, in which an added focus has been placed on daylight, sunlight and the indoor environment.
LanguageEnglish
Publication date2016
Number of pages144
ID: 233994031