House of Children

Student thesis: Master thesis (including HD thesis)

  • Theis Christensen
4. term, Architecture, Master (Master Programme)
The house of children is attending the problem with the missing patient hotel in the development of the super hospital of Aalborg. Furthermore it attends the problem with children’s health and their social wellbeing while being hospitalized. The project will attempt to solve this by the use of the integrated design process, considering technical, aesthetical and functional parameters. The building site, is located in Lundby krat, it is surrounded by dense biodiversity, which creates the boundaries for the building, as the area is protected. Considering the architectural expression, the project aims to implement thoughts of tectonic, Nordic architecture, brutalism and healing architecture. There is found inspirations in the works of Friis&Moltke due to their approach tov materials. The project explores the possibility of minimizing the hospitalization time for each person, introducing the principles of healing architecture. This is done to service as many patients as possible, but also to avoid removing children from their familiar surroundings for a longer period, as this could be a large stress factor, and lengthen their hospitalization time. Another aspect of the project is the feeling of being safe. This is exemplified in the development of an internal garden, accessibility and the opportunity to be close to doctors, nurses and therapist in the tower block of the design The project explores the use of timber frames as the main structural principle for the design. They will be visible and integrated, used for sitting, or defining the window areas. Technical, the frame will be explored due to its benefits versus a regular beam and column.
LanguageEnglish
Publication date27 May 2015
Number of pages132
ID: 212955337