VIBRASHIFTER: Dæmpningsudstyr til Hånd-Arm Vibrationer

Studenteropgave: Kandidatspeciale og HD afgangsprojekt

Logo3.png
  • Alexander Thyrrestrup Olsen
  • Jens Henrik Thordal Sloth
4. semester, Industrielt Design, Kandidat (Kandidatuddannelse)
Dette speciale i industrielt design omhandler udviklingen af Vibrashifter, et alsidigt, eftermonterbart, vibrationsdæmpende håndtag der bevarer kontrol af en række vibrerende, håndstyrede maskiner i blandt andet byggeri- og anlægsbranchen.
Projektets udgangspunkt var identifikationen af Hånd-arm Vibrations Syndrom (HAVS) som et sundheds- og samfundsmæssigt problem, der kan opstå ved blandt andet brugen af vibrerende maskiner, afhængig af styrke og udsættelsestid. Dette kan give operatøren arbejdsskader, der belaster dem, deres arbejdsgiver og samfundet på grund af erstatningskrav, bøder, behandlinger og tidlig pension.
HAVS omfatter mange lidelser, men muskelskeletsygdommen karpaltunnelsyndrom og Raynauds syndrom er den hyppigste forekomst. Disse kan medføre gener som fingersmerter, kramper, spasme, tab af førlighed, motorisk kontrol og styrke. Karpaltunnelsyndrom kan kirurgisk behandles, men kræver ofte 3 måneders efterfølgende sygemelding, og arbejdsformen bør ændres for at undgå følgegener. Raynauds syndrom er uhelbredelig og meget udbredt. Det viser sig som anfald udløst af kuldepåvirkning, hvilket jævnligt er del af udendørs arbejde.
Sygdommene udbredes da byggelederne ofte stilles i et svært dilemma, hvor de skal vælge mellem at overholde lovgivningen ved at beskytte medarbejdere mod udvikling af HAVS eller at afslutte projektet inden for den altafgørende tidsramme. Konkurrenceevnen er afhængig af tidsramme og pris. Dette betyder, at brugen af især ældre, men funktionelle maskiner nemt overskrider grænseværdierne for vibrations udsættelse. Blandt andet af økonomiske årsager udskiftes de ældre maskiner dog sjældent til nyere modeller for at mindske vibrationer, men benyttes indtil de ikke længere er funktions dygtige. Her er Vibrashifter et alternativ, der kan hjælpe byggelederne med at beskytte deres medarbejdere uden at gå på kompromis med effektivitet.
SprogEngelsk
Udgivelsesdato31 maj 2023
Antal sider137

Billeder

product_presentation_.png
ID: 532343332