Ultrasonography of the lateral ligament in ankle sprains

Studenteropgave: Kandidatspeciale og HD afgangsprojekt

  • Spogmai Zadran
5. semester (speciale), Medicin, Kandidat (Kandidatuddannelse)
Ultralydes undersøgelse af de lateral ligamenter ved ankel forstuvninger
Baggrund: Det akutte laterale ankel forstuvning udgør 85% af alle forstuvninger. Den laterale forstuvning er også set med andre ligament skader, såsom medial og syndesmosis forstuvninger. Omkring 20% af det akutte laterale forstuvning udvikler kronisk lateral ankel ustabilitet. Definitionen på kroniske ankel ustabilitet er vedvarende smerter, gentagne gange ankel forstuvninger og følelsen af fodsvigt. Formålet med denne studie var, ved at bruge ultralyden til at evaluere og karakteriser en ledbåndsskade i anklen med det henblik på at beskrive og sammenligne den skade som patienten rapporteret spørgeskemaer resultat.

Materialer og metoder: studiet er tværsnitsundersøgelse og startet fra 15. 11.- 26. 11.2015. Det er inkluderet 26 patienter (18-40 år) fra besøgt skadestuen, som er diagnosticeret ankel forstuvning med følgende diagnosekode (DS934). Patienterne blev kontaktede pr. Telefon og hermed blev inviteret til en klinisk og en dynamisk ultralydsundersundersøgelse af det skadet ledbånd inden for 15 dage efter den aktuelle forstuvningen. Med en høj frekvens ultralydsscanning den akutte laterale ledbåndsskade (ATFL, CFL), syndesmosis (AiTFL) skade) og medial forstuvning (DPT, TCT) kun hos deltagere med den positive kliniske tegn på mediale skade.( dvs. rødme, hævelse, misfarvning og klinisk smerter ved palpation af det medial side af anklen) Derefter fulgtes deltagerne op i et år med (PROMs- patient –rapporteret spørgeskema ) pr. mail hver 3. måned fra den dato som de har fået deres primære forstuvning.
Først er der blevet lavet en beskrivelse af hele de opsamlende resultater.
Derefter er der blevet lavt en forhold studie analyse, med to følgende teste:
Spearmans Rank koffient. Hvis de klinisk tegne og ultralydes fund ligament skader har en p-værdi der er under 0.05 så valgt vi at gå videre og lave en anden statistisk test, som hedder multiple logistisk regression for vores binær værdier. Hvis Multiple logistisk regression har også en P-værdi under 0.05 så kan man statistisk forudsige hvilke klinisk tegn kan være markør for en bestem ledbåndsskade.
Resultater: 16 kvinder og 10 mænd, og den gennemsnitlige alder var på 26,7 år, og den gennemsnitlige BMI var 26,6 (17,2-41,3) deltog.
Ultralyde af ATFL trukket er 7.7%, halv overivning af ATFL 27%, og total overrivning var på 62%. Normal ATFL var på 3.85%. AiTFL trukket 15.38%, halv 15.38 helt overivning 15.38, og normalt AiTFL 54%
CFL trukket 15.38, halv overrivning 23.08 og ingen har total overrivning og normal CFL 62%.
Medial side 35% fik ikke Ul af deres ledbånd pga. ingen medial symptomer og undersøgelse var positiv, og mens 54 havde normal ledbånd og 12 vist anormalitet.


To kliniske tegn statistisk har en sammenhæng og multipel logistisk regressions analyse bekræftede resultaterne. Med UL undersøgelse af en bekræftede halv overivning af ATFL og normal CFL.
Ømhed ved AiTFL når man klinisk palperer ledbånd, og det viser ved halv overrivning af ATFL. Normal CFL bekræftet af Ul undersøgelse forudsiger at patienter med udløst smerter ved aktiv planter fleksion af anklen har en normal bekræftet CFL.Konklusion:
Resultaterne for ATFL halv skadet forudsiger forudsiger klinisk ømhed på AiTFL og patienter præsenteret med intakt CFL rapporteret smerter under aktiv planter fleksion. De overordnede kliniske tegn og objektive undersøgelser var upålidelige faktorer til forudsige lateral (ATFL, CFL), syndesmosis (AiTFL) og medial ledbåndsskader sammenlignet med resultaterne fra Ul undersøgelsen..
SprogEngelsk
Udgivelsesdato2015
Antal sider35
ID: 224396231