Tungestølen

Studenteropgave: Speciale (inkl. HD afgangsprojekt)

  • Line Toft Jensen
  • Jeanne Juel Lichon
4. semester, Arkitektur, Kandidat (Kandidatuddannelse)
Rapporten præsenterer et forslag til et nyt hytte kompleks i Tungestølen, Norge. Projektet tager udgangspunkt i en undersøgelse af hvordan bæredygtighed fortolkes i en nordisk kontekst, og udpeger også aktuelle problemstillinger, i forhold til emnet, hvor designet vil fungere som et forslag til hvorledes bæredygtighed kan anskues på en anderledes måde. Forslaget fungerer ikke som et generelt eksempel, til bæredygtigt byggeri, men fungerer som et eksempel, der vil gøre folk mere bevidste om deres indvirkning på naturen.

Sitet er placeret i en dal, hvilken er skabt af Jostedalsbreen, den største isbræ på det europæiske fastland. Landskabet er karakteriseret ved sin barske natur, og er placeret omgivet af bjergsider, hvor små å'er løber ned for at danne større fjorde. Vinden er hård, og vinteren kold. At bygge her har derfor altid været på naturens præmisser.

Brugergruppen er hovedsageligt vandrere, men et stigende antal turister ankommer nu til Tungestølen for at opleve dets dramatiske landskab. Det er en brugergruppe som tilbringer hele dagen i naturen, og som ønsker at sanse og interagere med den. Når de vender tilbage efter en lang dag ude i nature, ønsker de at vende tilbage til at sikkert og beskyttet rum, hvor de kan lade op til en ny udfordrende dag. Projektet foreslår et design, hvor komplekset er bygget ind i bjerget, hvilket dermed vil beskytte brugerne fra vind og vejr.

Designet forslår en løsning, hvor forskellige volumener er bygger ind i bjerget, og forbundet af en korridor placeret inde i bjerget. Volumerne vil være karakteriseret som veldefinerede, beskyttet af bjergets styrke, og imødekommet af det træ beklædte interiør. Volumerne vil stå i kontrast til den rå og kolde korridor, som vil fungere som et udefineret og mystisk rum, kun oplyst af ovenlys.

For at understrege den besøgendes oplevelse, vil komplekset fungere uden nogen forbindelse til et grid. Varmebehovet vil imødekommes ved at brænde træ. Brugsvand til bad og køkken vil blive indsamlet i en vandtank. Lys og ventilation vil være naturlig. Brugerne vil derfor være nødsaget til at sanse og tage handling, for at opnå komfort.
Ved at leve på naturens forudsætninger, og ved at fjerne grundlæggende funktioner, brugeren i sin hverdag tager for givet, vil han blive mere bevidst omkring hans basale behov. Komplekset opfordrer brugerne til at værdsætte og respektere naturen, for bedst muligt at kunne bevare den i fremtiden.
SprogEngelsk
Udgivelsesdato27 maj 2015
Antal sider183
ID: 212787969