Solinsieme: [alene - sammen]

Studenteropgave: Kandidatspeciale og HD afgangsprojekt

  • Maja Elise Daugård Klausen
  • Lone Brøndum Jørgensen
4. semester, Arkitektur (cand.polyt.), Kandidat (Kandidatuddannelse)
Præget af den aktuelle diskussion om, hvordan ældre bliver behandlet i samfundet, samt det faktum, at demografien ændrer sig hurtigt, hvilket resulterer i en stigende gruppe af mennesker over 60 år, har gjort at dette speciale beskæftiger sig med netop denne målgruppe. Derfor foreslås en ny typologi i dette afgangs projekt, som kan rumme en social måde at leve sammen på, der dog ikke går på kompromis med de grundlæggende behov for fordybelse og privatlivets fred.

Det sociale boligkompleks på ca. 3000m2 er en del af en udviklingsplan for FredericiaC, der ligger mellem Lillebælt og den eksisterende bymidte Fredericia, en proces der strækker sig over de næste 20 år. FredericiaC præsenterer en stærk vision for et aktivt og varieret kvarter, hvilket er i overensstemmelse med et centralt fokus for projektet, at studere, forstå og dermed indarbejde begrebet hjemlighed, der udforsker den urbane skala, samt huset og institutionen.
Den diversificerede brug af det private hus og den sociale institution er opfyldt i form af at adskille disse tilstande, men gennem intensivt arbejde med overgange og relationer, fremmes overgangene mellem dem. Dette hovedfokus er implementeret og løst ved hjælp af en foldende væg, der former både huset, institutionen og overgangen til byrummet.

I bestræbelse på at få et ingeniør arkitektonisk resultat, er tilgangen til projektet baseret på en tektonisk forståelse og dermed er væggen både strukturel og møblering, hvorfor den indeholder både det målbare og det umålelige.

Væggen har dermed potentiale til at definere de sociale centre i institutionen, indeholde funktioner såsom køkken, samt henvende sig til den menneskelige skala, i form af dens niveau af detaljering og muligheden for at indtage den som et møbel.
SprogEngelsk
Udgivelsesdato28 maj 2014
Antal sider118
ID: 198205713