Material Efficient Product Design

Studenteropgave: Speciale (inkl. HD afgangsprojekt)

  • Per Jakobsen
4. semester, Industrielt Design, Kandidat (Kandidatuddannelse)
Dette afgangsprojekt omhandler udviklingen af et produktkoncept for fremtidens Nilfisk støvsuger til B2C markedet med fokus på forøget materialeeffektivitet.

De hidtidige regler omkring bæredygtigt produktdesign omfattet af EU’s Eco-Design direktiv har hovedsageligt fokuseret på energieffektivitet. I takt med øget fokus på cirkulær økonomi i EU, er materialeeffektivitet blevet et nyt fokusområde i Eco-design direktivet. Materialeeffektivitet omhandler et produkts miljømæssige belastning forårsaget af dets materialesammensætning og materialeforbrug i forhold til dets levetid. Sagt med andre ord, hvor effektivt anvendes disse materialer til at levere en funktion eller ydelse igennem et produkt over dets levetid. Elektriske produkter er defineret som et særligt fokusområde for EU’s indsats for forøget materiale effektivitet. Det skyldtes at gængse elektroniske produkter typisk har en kort levetid i forhold til deres materialeforbrug, hvilket er medvirkende til at elektronikaffald er den hurtigst voksende affaldsstrøm i verden.

Nilfisk er en producent af elektroniske produkter som fx. støvsugere, og er dermed omfattet af de fremtidige krav til materialeeffektivitet. Nilfisks udviklingsafdeling for B2C produkter har medvirket som sparringspartner i projektet og projektet omhandler derfor udvikling af fremtidens Nilfisk støvsuger til B2C markedet

Resultatet af dette afgangsprojekt er produktkonceptet “Nilfisk Infinity”. Nilfsik infinity er en ledningsfri håndholdt støvsuger der er designet med fokus på lang produktlevetid gennem mulighed for reparation samt effektiv genanvendelse af materialer ved produktets bortskaffelse.
SprogEngelsk
Udgivelsesdato3 jun. 2020
Antal sider92
Ekstern samarbejdspartnerNilfisk
no name vbn@aub.aau.dk
Anden
ID: 333469656