• Mette Kirk
4. semester, Arkitektur (cand.polyt.), Kandidat (Kandidatuddannelse)
I Danmark er 80,4 % af befolkningen er medlem af folkekirken, men kun en forsvindende lille del bruger den til andet end særlige højtider og overgangsritualer. Set ud fra de nye statistikker vælger mange danskere ikke engang folkekirken til de store overgangsritualer! 58 % bliver borgerligt viet på rådhuset og en ny undersøgelse viser, at mere end 21 % af alle danskere ønsker en ikke-religiøs begravelse eller bisættelse.

Der hersker et nyt ønske om at sætte et personligt præg på vores ceremonier, og disse ceremonier kan firmaet LivsCeremonier hjælpe med at arrangere. Liselotte Horneman Kragh, som ejer firmaet, har igennem flere år arrangeret personlige ceremonier, og disse bliver flere og flere. Oftest bliver ceremonierne holdt i naturen - smukke steder som oftest betyder meget for de enkelte mennesker – men ligeså skøn naturen kan være, ligeså utilregnelig kan den også være. Vejret er en begrænsning som vi, især i Danmark, må forholde os til. Hun understreger nødvendigheden af, at få skabt rum til formålet.

I et moderne samfund mangler vi steder og rum, hvor disse ceremonier kan udfoldes. Dette speciale fra Arkitektur & Design ved Aalborg Universitet omhandler at skabe Livsrum til netop disse ceremonier. Livsrum, hvor det er mennesket og naturen, det handler om. Et neutralt sted, hvor der er plads til personligheder og kreativitet, og hvor ikke-religiøse mennesker kan skabe traditioner med deres familie. Ja’et til hinanden bliver større og stærkere, fordi det er her, at de har taget afsked med deres kære, og her deres barn er navngivet. Således kan familier få skabt en tilhørsforhold og endvidere få startet en cyklus med deres egne familietraditioner i fokus.

I Moesgaardskov i Århus, blandt træer, tæt ved vandet, ved lyset og den vide himmel. Midt i en enestående natur og med kultur, historie og fantastiske oplevelser lige ved hånden. Her ligger Livets Hus, som en unik chance og placering, som ikke findes magen til andre steder i Danmark. Livets Hus er tegnet på naturens og stedets præmisser, og designet har til formål, at få brugeren til at opleve stedets helt unikke og smukke kontraster og dermed iscenesætte en smuk ceremoni med livet i fokus.

Den 500 m2 bygning rummer to ceremonirum, hvor Skovscenens ceremonirum har udsigt og fokus til den dybe og høje nåletræsskov, har Havrummet, som ligger over træerne, luft, lys og vand som centrale elementer. Således bliver jord og træer sat over for luft og vand, og bliver gjort til omdrejningspunkt for valg af materiale, stoflighed, lys og akustik i hvert af rummene.
De to kontrast ceremonirum bliver forbundet af en udendørs Himmelfoyer, som med et cirkelformet hul frame’er himmelen. Denne bliver en overraskelse for gæsten og opstår først, når plateauet betrædes, og himmelen åbenbarer sig for beskueren.

Der er forsøgt at finde nerven ved stedet og som et resultat af en dybdegående analyse, er bygningen blevet et skulpturelt element, der snitter igennem landskabet og ligger på tværs af stiens akse. Gæsten skal helt ud at se og føle naturen og dermed give gæsten en merforståelse af stedet. Skovens frodige verden står i symbiose med en stram, geometrisk bygning. I stedet for at efterligne naturens former, sætter arkitekturen fokus på skovens dynamiske linjer ved at være en kontrast – en jævn og stabil flade, der understreger naturens skønhed.

Alle rummene kan bruges til ceremonier og reception, og det er op til den enkelte gæst at planlægge forløbet og kreative tiltag. Alle rummene er ikke kun visuelt forbundet med naturen, men har også fysisk forbindelse. Det er vigtigt, at naturen kan bruges som et element i ceremonien, hvad enten den skal bruges før, under og efter.
Der er endvidere arbejdet med et stisystem med dertilhørende ”pauserum,” som kan være en del af ceremonien, et picnicsted, et mødested eller bare et øjebliks stilhed!
SprogDansk
Udgivelsesdato30 maj 2012
Antal sider150
ID: 63423800