• Alicja Jolanta Sørensen
4. semester, Landinspektørvidenskab (cand.tech.), Kandidat (Kandidatuddannelse)
Selvom der observeres vækst i befolkningstallet i hele Danmark, danske landdistrikter oplever ofte negativ udvikling. Det er globalisering- og urbaniseringstensenden, der skyldes, at der er største koncentration af befolkning i og omkring de store bycentre.
I dette projekt laves et casestudie med fire udvalgte provinskommuner, hvor bosætningen stimuleres af nærheden til en stor by: Aalborg, Frederikshavn, Randers og Hjørring Kommune. Alle fire kommuner betegnes som en større provinsby med en væsentlig relation og rolle i landdistrikternes udvikling. Selvom der observeres stigende befolkningstal i kommunerne, i deres landdistrikter opleves der tilbagegang i befolkningsudvikling. Der undersøges kommunes plan- og udviklinginitiativer i landsbyerne, planteoretiske tilgange i kommuner og hvilke værktøj der anvendes til at skabe en positiv udvikling i landdistrikterne.
Studiet viser, at man skaber den bedste udvikling ved at samle udviklingen omkring de store byer, men samtidigt at udviklingen i landdistrikter er baseret på de små projekter og indsatser, med prioriteringer foretaget ud fra en overordnet strategi. Der er store ligheder hos de undersøgte kommuner og i deres tilgang til arbejde med udvikling i landdistrikter.
På grund af digitalisering og globalisering kan udvikling ske uafhængig af de store bycentre. Det er det lokale engagement, kendskab og kompetencer det er afgørende for udviklingen i landdistrikterne. Derfor er det vigtigt, at lokalsamfundet kan samarbejde med myndighederne, og at der er et godt organiseret netværk af foreninger og erhvervsliv, og at man har et fælles formål.
SpecialiseringsretningArealforvaltning og planlægning
SprogDansk
Udgivelsesdato2 jun. 2017
Antal sider82
ID: 258638391