• Nadim Saboor
4. semester, Bygningsinformatik (cand.tech.), Kandidat (Kandidatuddannelse)
Mål for undersøgelsen

Kvalitative undersøgelser påpeger, at den nuværende kvalitetssikring af bygningsmodeller er både tidskrævende og fejlbehæftet. Nærværende undersøgelse vurderer valideringsfunktionen i Ifc-Doc i forhold til effektivisering af valideringsprocessen.


Metode
Rapporten følger datamodelleringsprocessen til at definere en delmængde i Ifc-skemaet i henhold til en række egenskabsdata (LOD-dk-niveauer), som fremgår i bygningsdelsspecifikationer udviklet af DiKon og BIM7aa. Denne delmængde kaldes for en Model View Definition (MVD). MVD-udviklingen danner grundlaget for en vurdering af valideringsfunktionen i IfcDoc.


Resultater
MVD-udvikling på baggrund af informationsniveauerne effektiviserer valideringsprocessen igennem brugen af en dedikeret funktion i IfcDoc. En af fordelene ved MVD-tilgangen, er at man kan udnytte objektorienterede datamodelleringsprincipper, herunder generaliseringsevnen. Det modvirker gentagelse og dobbelt arbejde. Dog er det ikke kravsstillelse på attributniveau, som er kerneformålet ved MVD-tilgangen.Konklusion

Løsningsforslaget udlover effektiviseringer i forhold til valideringsprocessen. Dog adresseres problemet ikke ved roden. Attributterne findes forskellige steder og hedder noget forskelligt alt afhængig af softwaren. MVD-tilgangen bør i stedet anvendes som en neutral kravspecifikationsform baseret på den samlede informationsbehov ved enkelte aktører brugsformål. MVD-konceptet er ikke ment til validering af informationsniveauer på et attributniveau.
SprogDansk
Udgivelsesdato10 jan. 2019
Antal sider68
Ekstern samarbejdspartnerÅrstiderne Arkitekter
No Name vbn@aub.aau.dk
Anden
ID: 293260988