HGSD 05 ° 13E 59 ° 23N : nyt folkebibliotek

Studenteropgave: Kandidatspeciale og HD afgangsprojekt

  • Bodil udstuen Hovden
4. semester, Arkitektur (cand.polyt.), Kandidat (Kandidatuddannelse)
HGSD 05 ° 13E 59 ° 23N er et master projekt skrevet af Bodil Udstuen Hovden, med speciale i arkitektur fra Institut for Arkitektur, Design og Mediateknologi, ved Aalborg Universitet.
Opgaven er at designe et nyt og bæredygtigt bibliotek til havnebyen Haugesund, beliggende på vestkysten af det sydlige Norge. Byen er en livlig by med cirka 45.000 indbyggere og med en omgivende befolkning på cirka 100.000.
Projektet er ikke en del af en konkurrence eller et planlagt projekt, men lavet til denne master opgave.

Med det nye biblioteket ønskes der at bringe nyt liv og en ny funktion til byens centrum. Huset skal være en ny social platform og et pulserende hus beliggende ved rådhuspladsen blandt nogle af byens mest markante og vigtigste bygninger såsom Rådhuset og domhuset.
Designet skal være funktionelt og skal indeholde alle de funktioner et moderne bibliotek kræver. Biblioteket skal endvidere udformes som et lavenergibyggeri, målet er at holde projektet inden for eller under kravene til en offentlig 2020 bygning. Kravet for energi forbruget ved en offentlig bygning i 2020 kravene, er et maksimalt energiforbrug på 25 kWh pr opvarmede kvadratmeter per år.

Det endelige resultat er en bygning som gennem funktionel intuitiv indretning tillader den besøgende at gå på opdagelse op igennem den roterende atriumbaserede midterakse. For til sidst at ende på bygningens grønne tag med udsigt ud over den nærliggende havn og de omkringliggende hustage.
SprogEngelsk
Udgivelsesdato23 maj 2012
Antal sider113
ID: 63261054