• Ann-Sofie Bolduc
4. semester, By-, Energi- og Miljøplanlægning, Kandidat (Kandidatuddannelse)
Bestyrelser rådgiver virksomheden i deres udvikling og langsigtede planter. I dag udgør kvinder en minoritet i bestyrelsen, men repræsenterer halvdelen af jordens menneskelig kapacitet. Det tyder derfor på virksomheder ikke udnytter den fulde talent skare. I forlængelser af dette har store organisationer som FN slået fast at kvinder er afgørende for at opnå den bæredygtig udvikling. Det understreger vigtigheden i kvinders tilstedeværelse i beslutningstagende forsamlinger. Dette kandidatspeciale undersøger sammenhæng mellem kvindelige bestyrelsesmedlemmer og virksomhedens bæredygtigheds performance.
I studiet er der udført en række interviews and en spørgeskemaundersøgelse, som er anvendt til at analysere kvinders bidrag i bestyrelserne. I denne analyse diskuteres der løbende hvordan perspektiver kan forstås i forhold til sammenhængen der er mellem kvindelige bestyrelsesmedlemmer og virksomhedens bæredygtigheds performance. Analysen og diskussionen er guidet af at finde kvinders påvirkning på bestyrelse samt de kritiske faktorer der ligger bag denne påvirkning. Ground Thoery er brugt som metodisk redskab til at guide den videnskabelige undersøgelse. Teorier er derudover anvendte som reference til udfoldelse af diskussionen. Sidst i undersøgelsen sættes det i kontekst af, at der er nogle begrænsende omstændigheder, der skal tages i betragtning for at forstå kvinders bidrag til virksomhedens bæredygtigheds performance.
Kvinder er oftere associeret med nogle bestemte værdier så som holistisk og omsorgsfuld, som flere også betegner som feminine værdier. Disse værdier er vigtige i den bæredygtige udvikling, da bæredygtighedens perspektiver er forbundet og har fokus på den næste generation. Mænd og kvinders bidrag kan ikke deles binært op, men begge kan bidrage med feminine og maskuline værdier. Arbejdsmarkedet er bygget på de maskuline værdier, som er dominerende. Det konkluderes i rapporten at for at opnå en øget bæredygtigheds performance skal de feminine værdier være til stede. Grundet en socialisering, repræsenterer kvinder de feminine værdier, og deres tilstedeværelse i bestyrelser vil balancere de feminine og maskuline værdier. Det giver åbningen for at bestyrelsen får en andet værdisæt, som åbner op for bæredygtige perspektiver.
SpecialiseringsretningMiljøledelse og bæredygtighed
SprogEngelsk
Udgivelsesdato4 jun. 2021
Antal sider65
ID: 413844652