Den grønne by: Et forslag om at bo i tættere byer

Studenteropgave: Speciale (inkl. HD afgangsprojekt)

  • Kirsten Faursby Ahlers
4. semester, Arkitektur (cand.polyt.), Kandidat (Kandidatuddannelse)
Der har været et øget fokus i de sidste årtier i Danmark på at udvikle lavenergi huse for at opnå en mere bæredygtig måde at leve på. Formålet med dette speciale ” Den grønne by – et forslag om hvordan man kan bo i tættere byer” er at genfortolke det klassiske rækkehus, således at der opnås en stærk forbindelse til de urbane og grønne omgivelser for at udvikle en mere bæredygtig og kompakt alternativ måde at leve på i forhold til de meget populære danske enfamiliehuse. Den valgte location for projektet er placeret i Høje Taastrup kommune, som er beliggende 20 kilometer vest for København.
Dette speciale udforsker mulighederne for at udvikle en mere kompakt måde at leve på i byerne for et reducere behovet for biler og dermed reducere udledningen af kuldioxid. De karakteristiske kvaliteter ved de traditionelle enfamiliehuse og rækkehuse er blevet kombineret for at skabe en mere kompakt hustype for familier med børn.
Der er udført en undersøgelse i Danmark der viste at boliger er ansvarlige for 30 % af det totale energiforbrug. Fokusset er derfor på at designe og bygge en hustype med lavt energi- og varmeforbrug, med integreret vedvarende energi, som for eksempel solceller.
Dette speciale er blevet inspireret af to store danske projekter med udvikling og opførelse af lavenergi huse: et projekt med passive huse udviklet for at minimere varme- og energiforbrug ”Komfort Husene” fra 2008 og et aktiv husprojekt ”Bolig for Livet” fra 2007, hvilket er udviklet med fokus på at minimere forbrug og på at være selvforsynende med produktion af varme og energi.
Erfaringerne fra disse to projekter har dannet grundlag for udviklingen af en ny version af et aktiv hus. Aktiv hus konceptet og den integreret designmetoden er blevet anvendt til at skabe holistisk designet huse, der tager hensyn til miljøet, energi forbrug og indeklimatiske faktorer. I specialet vil der blive brugt nye og gamle klimatiske designmetoder for at udvikle et forslag til lavenergihuse med et behageligt indeklima for familierne at leve i.
Jeg anvender klimatisk designmetoder til at opnå kravene for den danske energi klasse 2020, som fastsætter det maksimale energiforbrug til 20 kWh/m2 pr. år. Jeg har integreret solceller og varmepumper i bygningens tag og ydervæg for at opnå et selvforsynende hus vedrørende produktion af såvel elektricitet som varme.
Aktiv hus konceptet fokuserer delvist på at skabe en forbindelse mellem husene og omgivelserne. Rækkehusene er designet med en stærk forbindelse til et designet grønt urbant landskab for at skabe liv mellem husene, og derved tiltrække familier med børn.
SprogEngelsk
Udgivelsesdato22 jun. 2016
Antal sider120
ID: 236034183