Demens center i Aarhus: Bæredygtig helbredende og lindrende arkitektur

Studenteropgave: Speciale (inkl. HD afgangsprojekt)

  • Stine Kaasing Trolle Munk
  • Louise Stahlhut Nielsen
  • Rasa Zuzeviciute
4. semester, Arkitektur (cand.polyt.), Kandidat (Kandidatuddannelse)
Under temaet demens, undersøger projektet hvorledes trivsel opnås for demente gennem brugen af arkitekturen. Med fordybelse i tektoniske og bæredygtige aspekter, gives arkitekturen kvaliteter der højner mennesketsvelvære. Med afsæt i nutidige plejehjem der ikke er tilstrækkelige for dementes behov, tages der udgangspunkt i konkurrencen for det nye demenscenter i Aarhus.

Demente borgere er en stigende målgruppe bestående af mennesker med komplekse problemstillinger.Gennem de senere år er der opnået forståelse for en nødvendig forøgelse af hensyntagen til denne brugergruppe. Med det eksisterende demenscentrum tilbydes demente ikke de bedste vilkår for deres sygdom, derfor er opbygningen af et nyt demenscenter på Skovvangsvej vedtaget.

Demenscenteret udgøre det eksisterende demenscentrum, men skal samtidig forener nødvendige funktioner for den demente og implementere den nyeste viden i et tidssvarende byggeri.
Gennem en integreret proces har analyser og studier formet designprocessen.

Med afsæt i skovvangsvej som den nye placering for demenscenteret, eksistere der en brat overgang fra en typologi til en anden, her skabes der en forbindelse mellem de to ved brugen af bygningsvolumen for at skabe en blid overgang. Layoutet af sitet og bygningsformentager afsæt i studier af de dementes behov, som skal opfyldes for opnåelse af trivsel. Der er taget højde for at kunne træffe forskellige valg, i forhold til det social, omgivelser og oplevelser, ydermere har indeklimaet været essentiel i udformningen af bygningen.

Bygningen er et resultat af forsøget på opnåelse af trivsel, ved tilføjelse af værdier og muligheder i de dementes hverdag.
SprogEngelsk
Udgivelsesdato25 maj 2016
Antal sider173

Billeder

IMG_7125.JPG
ID: 234071310