Acetarium

Studenteropgave: Kandidatspeciale og HD afgangsprojekt

  • Tobias Tollak
  • Sidsel Keis Fomsgård
4. semester, Industrielt Design, Kandidat (Kandidatuddannelse)
Dette afgangsprojekt omhandler udviklingen af et produktforslag til at dyrke bladgrønt, som f.eks. spinat og bladbeder, i et lukket hydroponisk system uafhængig af vejr og temperatur.

I dag bliver det meste bladgrønt, der kan købes i danske butikker og bliver serveret på danske restauranter, dyrket under varmere himmelstrøg i eksempelvis Spanien og Holland. Der bliver det høstet, pakket og transporteret til Danmark hvor den almindelige dansker og restauranter kan købe salaten tidligst 7 dage efter den er høstet. Under transport tiden har salaten mistet det meste af sin næring og smag hvilket resulterer i en kedelig oplevelse når den serveres. Restauranterne bruger i dag et højt beløb på at få leveret bladgrønt fra Sydeuropa fordi det er en vigtig del af den visuelle præsentation af deres ala carte retter, men da kvaliteten er utilstrækkelig er det mange penge at bruge på et produkt de sjældent er tilfreds med. Et alternativ er at dyrke salaten selv, men med det danske klima bliver det sæsonbestemt hvis det er udendørs, ellers skal det gøres indenfor hvis man ønsker frisk salat året rundt.

Projektet har arbejdet med at udvikle et produktforslag til restauranter så de kan dyrke bladgrønt i restauranten som høstes frisk når den skal bruges. ‘Acetarium’ er et lukket hydroponisk system til dyrkning af bladgrønt on the spot. Med dette produktforslag er det muligt at høste inden for 3 uger efter såning. Det er et semi
automatisk system som efter installation kræver minimalt opsyn. Med et lukket system kan temperatur, vanding og lys styres så det giver planterne de bedste vækstbetingelser. Der er ikke behov for sprøjtemidler og der kommer ingen insekter ind hvilket gør det mere ‘rent’ at dyrke på denne måde.
SprogEngelsk
Udgivelsesdato6 jun. 2019
Antal sider124
Ekstern samarbejdspartnerFladbro Kro
No Name vbn@aub.aau.dk
Anden

Billeder

ID: 305233400